maandag 31 maart 2014

Zingeving

Afgelopen zaterdag had ik het nog over kwaliteitszorg en het verpletterende belang ervan. Vandaag ga ik hett eens hebben -kort weliswaar- over één van de therapiesessies die je vrijwillig kan volgen.
We schrijven maandag 31 maart 2014. De laatste dag alweer van de op één na zonnigste maand maart uit de 'moderne' geschiedenis van de meteorologische meetkunde.
Zingeving. Zo noemt de therapie die geleid wordt door de pastoraal medewerker, aan wie ik reeds geheel vrijwillig mijn hulp heb aangeboden bij de gebedsvieringen op donderdag, niet enkel uit geloofsovertuiging of menslievendheid maar ook uit sociaal engagement én vooral omdat het me helpt, écht helpt, anderen kunnen helpen en ten dienste staan van de zwakkeren ... dàt is pas verrijkend, dat maakt me profoundly happy ...
Tijdens Zingeving bespreken we meestal in groep een thema of 'n tekst, of 'n statement, dat op de één of andere manier aansluit bij onze opname of bij het waarom van onze opname, het werkt niet alleen verhelderend, het lucht ook op, het verlucht ook, verlichten misschien wel ... het werkt vooral ook bevrijdend voor je geest, deels ook voor je lichaam, het helpt zoeken naar antwoorden in de speurtocht naar je innerlijke ik, het diepste van je ziel ook. Soms zitten we er met 'n kleine tien mensen, soms wat minder en soms véél minder. Zoals vandaag, met 3. Dan worden de gesprekken intens, rijker en diepzinniger ook. En je komt verrijkt buiten, je beseft dat je niet alleen bent in je zoektocht of in je lijden. Helend. Erg helend.
Vandaag was het uitgangspunt een gedicht van Alice Nahon, een Antwerpse dichteres/schrijfster die slechts een kort leven beschoren was. De naam Nahon zegt misschien niet onmiddellijk iets, doch als ik het eerste vers van haar "Avondliedeke III" citeer, zal er wellicht 'n bel gaan rinkelen:
"...'t Is goed in 't eigen hert te kijken
Nog even voor het slapengaan,
Of ik van dageraad tot avond
Geen enkel hert heb zeer gedaan..."

Wel, vandaag is het 'n copyrightblogdag - graag deel ik volgend indrukwekkend gedicht van Alice Nahon, dat vandaag als basis diende voor Zingeving - het is erg toepasselijk op heel wat situaties in de maatschappij, het is onvoorstelbaar herkenbaar in zovele situaties, vroeger en nu, het is zo toepasselijk vanuit mijn eigen beleving en getuigenis. Ik laat u lezen en vooral ik laat het ook Zin-geven ... aan en voor ieder van ons ....  Maskers.

Maskers

De mensen doen hun maskers af,
ze kijken vreemd elkander aan
verwonderd dat ze naast elkaar
lijk vreemden staan.

Nochtans ze stonden zij aan zij
in zelfde strijd voor zelfde brood;
Sleepten zij niet dezelfde sleur
van zorg en nood ?

Viel niet dezelfde klacht en scherts
van uit hun bitter-blije mond ?
Was 't niet of men de hele dag
elkaar verstond ?

De mensen gaan zover vaneen
wanneer de schemering is nabij;
ze worden er niet triestig om
of ook niet blij.

Ze speelden immers maar een spel
waarin de ziel geen teken gaf;
ze deden enkel met elkaar
wat lief, wat laf.

En met een gauw-vergeten groet
een scheiding zonder lach of leed,
gaat ieder naar zijn eigen huis
dat stilte heet.

Daar zijn er die te dromen gaan
langs paden mul van schemering,
naar 't land dat 's avonds schoner wordt,
herinnering.

En velen worden stil-devoot
om rein profiel van lief gelaat
dat in de voorhal van hun ziel
gebeeldhouwd staat.

Ik weet er ook die sprakeloos
en moede van d'ondankbre strijd
de avond danken om zijn uur
van eenzaamheid.

De mensen doen hun masker af,
hun mooie-spelen-moe-gedaan,
och arme, zij die levenslang
gemaskerd gaan.

Gemaskerd door hun eigen trots
vergulde lach of kranke lust,
Zij krijgen van geen enkle dag
wat avondrust.

Ze gaan, 'lijk zwervers, altijd door
langs dageraad en avondrood;
ze vinden nergens 't eigen huis
dan in de dood.

(Alice Nahon)

zaterdag 29 maart 2014

Leutige lente

29 maart 2014.
De klok loopt naar enen, zaterdagmiddag in mijn andere zonnige oord. De lente heeft veel leute en gedraagt zich zowaar als 'n vroegzomerende puber, althans wat de de temperaturen en zonuren betreft. Zonder enige schroom durf ik te stellen dat de thermometer zo'n goeie 23° Celsius zal weergeven.
Vandaag mijn eerste "vrije" weekend, althans gedeeltelijk, straks word ik "gelost" voor een eerste vrije vlucht van twee tot acht, morgen gaat het dan nog 'n stapje verder met 'n vrije wandeling van 9 tot 20u. Intussen hebben uroloog en psychiater een samenwerking gesmeed en is dr. Van Daele op assist van dr. Slabbaert alvast gestart met het afbouwen van de Venlafaxine, van 75 mg ben ik nu overgeschakeld naar 37.5 mg, weliswaar nog steeds tweemaal daags, maar dat is al 'n halvering. Na 1.5 week lijk het wel of ik méér vooruitgang heb geboekt dan de afgelopen 11 maanden samen, en het lijkt niet alleen zo, het voèlt ook zo ! Tel daarbij die leutige lente en 'n mens zou zowaar vrolijk beginnen worden.
De intensieve therapieën en begeleiding door psychologen en psychiater hebben wel degelijk een helend effect, laat nu nog de medicatie zijn wondere werking hebben en we zijn vertrokken voor een vliegende herstart ! Laat de zomer maar snel komen ...
Het is in elk geval iets wat stemt tot nadenken ... het niveauverschil van kwaliteit in de psychische en psychiatrische hulpverlening ... Hoe behandeling A het helemaal moet afleggen tegen behandeling B, hoe moeilijk het dansen is op 'n slappe koord voor mensen die geconfronteerd worden met 'n psychische teloorgang. Gesprekken met andere mede-revalidanten, waarvan sommigen niet aan hun proefstuk toe zijn inzake opname, bevestigen bovendien mijn eigen verhaal en ervaringen.
Alsof het nog niet voldoende is dat er nog steeds z'n taboesfeertje heerst omtrent psychiatrische zieken en hulpverlening. Geloof me vrij, het zijn écht geen geestesgestoorden, halve garen of andere gekken die hier "met vakantie" zijn, evenmin allemaal heroïne- of alcoholverslaafden of mensen met 'n manische depressie of andere bi- of tripolaire stoornissen, laat staan schizofrene zielen die zich gedragen als Napoleon of 'n Julius Caesar ... en nog veel minder, ik kan het niet genoeg herhalen, mensen in 'n dwangbuis. Enfin, toch 'n overweldigende meerderheid niet.
Kwaliteit in ziekenzorg en hulpverlening zijn van levensbelang ... ik hoop stiekem dat onze Vlaamse excellenties bevoegd voor de materie, ooit de gelegenheid nemen, deze blogs te lezen ... en zich ervan gewissen welk overweldigend belang hun budgetten hebben op de "zorg". Met kwaliteit valt en staat veel, zéér veel ... inclusief een kostprijs, als we het dan toch even in hun mensentaal moeten omschrijven. Zorg en kwaliteit, zelden heb ik stilgestaan bij de combinatie van beide begrippen. Maar het maakt écht een wereld van verschil. Het Regionaal Ziekenhuis Tienen is ook al zo'n voorbeeld hoe het écht wel kan en moèt: klasse gewoon !
Dus mijn eerste 'half-open' weekend komt er zo meteen aan, slapen doe ik nog in mijn andere oord, het laat me toe morgenochtend mee het ontbijt te verzorgen voor en mèt mijn lotgenoten, het laat me ook toe me nog even nuttig maken in de pastorale gemeenschap bij de eucharistieviering om 9.30u.
En straks een kort uitje naar de Halve Maan zodoende de 3 jongsten ten volle kunnen genieten van zon en lente, en wij hebben ook wat mooie uren met elkaar, .... Nadien even naar huis om samen 'n hapje te eten, thuis ... voor het eerst in 11 dagen ... En dan weer terug tegen de klok van acht uur.
En ondertussen waant de leutige lente zich half zomer ... Héérlijk ! Laat de zomer misschien nog even inhouden, lichtjes op het rempedaal gaan staan .... 17 mei wenkt nog, de teksten van de viering zijn nu eindelijk allemaal af en doorgemaild naar priester Ignace ... De ringen werden vanmorgen thuis bezorgd ... en ze zien er voortreffelijk uit. Een huwelijk gedragen door ons hart en ziel, een viering doorspekt van diepzinnige, innerlijke gevoelens en woorden ...
Laat de lente maar hoogtij vieren, laat het genezingsproces maar accelereren, laat 17 mei maar naderen met rasse schreden, en laat de zomer maar komen. Ik ben er stilaan klaar voor, bijna, misschien nog niet helemaal, maar ik heb alvast de spirit terug ... en intussen, geniet ik samen met ZIJ van die leutige lente !

woensdag 26 maart 2014

Het andere oord

Woensdag. 26 maart 2014.

Kievit's inkt is de afgelopen weken van 'n erg bedenkelijke kwaliteit, alvorens mijn pennetrekken het blad papier willen strelen lijkt het wel of het opgedroogd is. En dus lukt het schrijven niet altijd zoals voorheen. Kan. Wat ook kan is dat het psychische klimaat de afgelopen dagen en weken niet van die aard was om meteen met 'n zonnebril rond te lopen, laat staan met 'n sombrero of ander idioot hoofddeksel. Och ja, er hangt dan ook zoveel in dat dwaze  hoofd rond te tollen. En dan kan je je eigen gedrag bij wijlen enigszins in vraag stellen, wat je uiteraard nièt doet. Het ontbreekt me aan drive en energie, aan doorzettingsdrang en vooral, -vermogen. Iets wat ik medio november reeds aankaartte met mijn wijze Dr. Ansoms. Blijkt nu dat het uitgerekend een uroloog moet zijn die verregaande onderzoeken voert en tot onthutsende conclusies komt. Tot grote opluchting van mezelf en ZIJ.
De kievit heeft sinds iets meer dan 'n week zijn vertrouwde heuvelend Hageland ingeruild voor een special treatment, in 'n ander oord welteverstaan. Geen vakantieoord, wees gerust. Nooit, maar dan ook nooit gedacht dat uitgerekend ik hier ooit zou terechtgekomen. Het zijn verhalen die je hoort, verneemt van en over anderen en waarbij je dan telkens met enige vooringenomenheid besluiten en meningen gaat vormen. Intussen ben ik enigszins ingeburgerd in mijn nieuwe sociale wereld, in mijn bijzondere omgeving, omgeven met en door lotgenoten, mede-revalidanten zoals dat zo mooi noemt.
Los van mijn blogschrijfsels hou ik er 'n apart verhalenboek over bij, om het misschien ooit wel eens te publiceren, of op z'n minst openbaar te maken, want in iets meer dan 'n week is 'n andere wereld voor me opengegaan - die andere wereld zoals ik het enkele blogs terug nog omschreef. Ik ben sinds 'n week afgedaald naar de kern van die andere wereld, 'n wereld waar ik sinds een jaar steevast in vertoefde, misschien zelfs langer ... Maar ik liep er doelloos in rond, blind, hulpeloos eigenlijk ... ondanks de ambulante raadplegingen en therapieën, misschien deels mijn eigen fout, misschien ook omdat de ambulante zorg ruim onvoldoende bleek na zovele maanden. Derhalve hebben we uiteindelijk geopteerd voor de speleologische benadering, neerdalen doorheen de aardkorst van die andere wereld, op zoek naar de kern ... En héél voorzichtig, stap per stap, want slechts een koplampje geeft je een verhelderend en verruimend inzicht op het donkere van je innerlijke zelf, en het is 'n ware ontdekkingstocht, alsof je héél voorzichtig op zoek gaat naar de pit in de sinaasappel, waarbij je héél gedetailleerd elke laag langzaam weghaalt om de vrucht en de kern, de pit dus - niet nodeloos te beschadigen. Want de schade is groot genoeg. Zoeken, intensief zoeken naar antwoorden op mysteries en raadsels, op zoek naar mirakels ... die er niet zijn. Op zoek naar je uiteindelijke, enige, ware ik - je eigen overtuiging, in zijn puurste vorm, je eigen bestaan ... in zijn embryonale scheikundige samenstelling. Op zoek naar je innerlijke geluk, op zoek wàt precies de ingrediënten zijn van je eigen geluk, je eigen-goed voelen ... het detecteren van de boosdoeners, van alle mogelijke factoren en facetten die geleid hebben tot waar en waarin we vandaag zitten. Je kan opteren voor te blijven zitten, maar dàt ben ik zeker niet, ik was ooit gelukkig, blij, positief, opgewekt, en zoveel meer ... En daar WIL ik vooral terug naartoe, en ik MOET er terug naartoe ... En deze keer zal ik slagen, ook al betekent het dat 'n ander oord de enige oplossing bleek te zijn. Het is wellicht de beste beslissing geweest in mijn ganse leven, enfin de beste, voor sommigen vatbaar voor discussue, de moedigste zeker.
Op die week tijd heb ik al erg veel gelezen, gezien en gehoord ... -vooral heb ik veel geleerd over mezelf uiteraard- en surtout begrepen. En ik zal me nooit schamen om deze episode in mijn leven, integendeel, ik acht het zondermeer mijn morele plicht om hier een positief verhaal van te maken, een hoopgevende boodschap uit te dragen. Want laat ons nu maar de kaarten op tafel gooien, psychiatrie gaat niet om GEKKEN ... écht niet -tenzij mijn lezerspubliek er 'n andere mening op zou nahouden, ik voel me alvast nièt zo-, ik heb hier geen witte verplegers gezien laat staan dwangbuizen. Wat ik wel heb ervaren tot dusver is 'n héél menselijke aanpak, door heel professionele mensen met 'n heel menselijk gelaat ... want ook wij, zijn ... mensen. Al te vaak heb ik al moeten denken aan de woorden van ene Jozef De Veuster die ooit op 'n eiland in de Stille Oceaan die héél aangrijpende woorden sprak ... wij, melaatsen. Het meest indrukwekkende tot dusver waren ... de vieringen in de Kapel, en in het bijzonder de gebeds- en communiedienst precies 'n week geleden: ik was overdonderd door het samenzijn van "wij, melaatsen" ... Een mix van mensen als ik, en mensen met 'n veel ernstiger stoornis ... Wij, mensen.
Het doèt iets met 'n mens, als mens, je wordt als het ware terug gecatapulteerd naar de essentie, de essentie van alles - ieder en ieder van ons heeft recht op 'n menswaardig bestaan, hoe mensonwaardig soms ook, hoe mensonterend ook die andere wereld soms over hun medemens denkt, meent, oordeelt.
Ik niet meer, nooit meer. En op die ene week heb ik al véél méér vooruitgang geboekt dan dat hele jaar vol met Sypralexa, Venlafaxine, psychiaters, therapeuten ... en dat in het andere oord.

Een oord vol mensen, in de diepte van het dal, in die ene, andere, donkere wereld ... Maar het licht, zonlicht vaak, schijnt ook hier ... helderder, warmer en intenser als elders. En de dag zal dagen dat de kievit zijn vleugels zal spreiden en opstijgen, terug naar zijn heuvelse Hageland, terug naar zijn ouwe vertrouwde Valkenhof, terug naar zijn warme thuis, terug naar het warme nest. Terug naar ZIJ.
Wegen doen ze wel, de lettergrepen en klinkers, nazinderen nog meer de medeklinkers ... Genezen wellicht nog meer, woord voor woord, weerklinkend in het andere oord.

woensdag 12 maart 2014

Scherpgesteld

12 maart 2014. Woensdag.
Eenvoud siert de mens. In soberheid zit veel rijkdom.
Twee simpele slagzinnen waar véél waarheid in verborgen zit. Zoveel waarheid dat ik me vandaag een sierlijker en rijker mens voel. En dat ik intussen nieuwe sierlijke en rijke mensen heb leren kennen, heb ontmoet en naar waarde heb weten te appreciëren.
Ik voel me als 'n kleine prins ... geliefd, bemind, gewaardeerd, geborgen ... sierlijk en rijk. Wat wil een mens toch meer ?
We zien al te vaak het kleine niet meer, de details die iets héél eenvoudig tot iets héél mooi maken, de eenvoud van de pracht, de kunst en de rijkdom van de eenvoud.
Loop maar es, pakweg ... gewoon door je straat of de velden in ... Dan zie je zo véél, zo wijds en breed ... Je ziet de grote dingen ... Grootse dingen.
Bewandel echter diezelfde route, turend door de lens van je fotocamera, en je ziet héél andere dingen, je valt op details, kleine dingen ... waarin al te vaak zo veel pracht verborgen is. Het is me steeds meer en meer opgevallen, telkens ik mijn camera in aanslag heb.
Je wordt zoveel alerter, je zintuigen staan tweemaal zo scherp ... Het doet je ook denken, nadenken over de eenvoud en soberheid ... en de rijkdom en sier die ze bevatten.
Zo ook is ons leven, en het is goed om als misgroeide mens even stil te staan en de wildgroei in te perken, te hakken en snoeien waar nodig.
De grote, dorre takken op te ruimen zodoende de kleine, kwetsbare twijgjes het zonlicht zien, en de ruimte krijgen te ademen en te groeien ... zonder dat onze "tree of life" andermaal vergroeit tot 'n lelijkogende mastodont, die enkel ooghebbend voor zichzelf, de anderen het zonlicht niet gunt. De "tree of life" ...
De afgelopen weken heb ik me enigszins verdiept in mijn achtertuin, mijn heimat ... mijn biotoop uit m'n jonge jaren ... Enkele FB-pagina's en groepen waren hierbij de voedingsbronnen ... En of ik genoten heb van die uitstapjes naar de goeie ouwe tijd ... Facebook kwam in al zijn glorie volledig tot zijn recht ... oude bekenden teruggevonden, van schoolkameraden tot basketmakkers ... Van anekdotes tot foto's waar je het bestaan niet van wist. Van opgeloste mysteries tot heroïsche verhalen. Van de Groote Oorlog, een koningsbezoek uit 1973 tot de gloriejaren van het Aarschotse basket.
En niet te vergeten ... het communiceren in mijn eigen Osschots dialect.
Eenvoudige en sobere herinneringen, eenvoudige en sobere mensen ... Rijkdom ... en vooral veel dankbaarheid.
Het is markant om steeds weer vast te stellen over welk Terrabyte-geheugen mijn bovenkamer lijkt te beschikken ... het is markant om te horen van anderen hoe het mogelijk is dat ik nog zoveel details, data en namen ken ... na 30 zelfs 40 jaar ... Tja, scherpgesteld zeker ... Misschien altijd wel in me gehad, het minutieus opslagen van elk detail in mijn hersencellen ... Ik beschouw het als mijn herwonnen rijkdom, die eenvoud en soberheid.
Het bracht me vannacht aan het denken, aan die fabuleuze periode als misdienaar. Ik was gefascineerd door de Kerk, het kerkgebeuren, de priesters, de diensten, de ceremoniële details ... Ik zie en ruik het nog alsof het vanochtend was ... De ochtendmis om 7.45u in de kapel van de Kristus-Koningkerk. Hoe we om 7.30u als misdienaar aanwezig moesten zijn om alles in gereedheid te brengen en ons tijdig aan te kleden - het rode misdienaarskleed met knopen, het witte "hemdje" afgebiest met kant erover ... en als klap op de vuurpijl, de witte turnpantoffels ...
En dan steeds weer met bewondering kijken hoe de pastoor zich in zijn gewaden tooide: het schouderdoekje omgeslagen en met een overlangse kruisknoop via de rug, vooraan vastgebonden op zijn (tè) dikke buik ... Vervolgens de albe, de singel die met 'n speciale knoop half werd bevestigd, want de stola moest nog omgehangen worden en op zijn plaats gehouden door de finale knoop van de singel. En tot slot, uiteraard, de kazuifel ... in de verschillende kleuren: groen, wit, rood, paars ... afhankelijk van de periode en thematiek.
Ik herinner me de weinige gepensioneerden en ouderen die 's ochtends vroeg plaatsnamen in de kleine kapel ... de habitués zeg maar. Ik ruik nog steeds de geuren van de Sunlight-zeep en de 'Old Spice' after-shave van sommigen. Scherpgesteld.
Ik herinner me de avonddiensten in de grote kerk, als kerkganger -niet als misdienaar-, tijdens de Vasten ... Ik herinner me levendig het orgelspel en de sterk nasale gezangen van onderpastoor Goor ... Ik hoor het nog zo weerklinken "Heer dicht bij u wil ik waken, waar gij uw hoede spreidt ..."
Scherpgesteld.
Zo ook met ons dagelijkse bestaan ... elk detail hoe klein ook, op je weg, thuis of onderweg ... loont de moeite om naar te kijken en te bewonderen, om bij stil te staan ... hoe eenvoudig ook ...
Eenvoud en soberheid.
Rijkdom en sierlijkheid. Gelukkig zijn en dankbaar, om hele kleine dingen ... Het maakt je blij, het maakt je zowaar rijk. Het innerlijke evenwicht hersteld.
Scherpgesteld.

dinsdag 11 maart 2014

18

Dinsdag 11 maart 2014.
Het is intussen 'n hele poos geleden ... Het inktpotje was helemaal opgedroogd, futloos en geen zin meer om te schrijven ... of de moeite niet meer genomen.
Alhoewel, ik heb zonet een concept verwijderd daterend van 17/02 ... en 'n ander blogbericht heb ik verwijderd ... wegens te aanstootgevend en te dom ook.
De afgelopen weken ben ik getroffen door 'n wervelstorm, door elkaar geschud ... met veel brokstukken tot gevolg ... Ik ben stilaan begonnen met puin ruimen, voorgoed.
De hakbijlen en afstandsraketten zijn ontmanteld ... Tijd om het verleden los te laten, en te focussen op herstel, genezing en vooral weer mens zijn ... Of op z'n minst menselijk, menselijker vooral.
Het wordt stilaan lente in m'n hoofd, vooruitzichten, stilaan plannen maken, nadenken over wat ik wil doen en hoe vooral ... Laat die herfst en winter maar zo, geef mij maar de zonnestralen en heerlijke warmte van de afgelopen dagen ... Het straalt leven uit, het bruisen van de lentekriebels in je hoofd ...
en mooie dankbare momenten en herinneringen aan wat is en was.
18.
Zondag werd dat kleine Nicholasje achttien ... Mijn grote trots, ik zie me hem nog binnen dragen in 7 Holmes Avenue, gezeten in zijn Maxi-Cosi en zijn mutsje op. En zijn eerste geluidjes thuis ... Het is alsof het gisteren was ... En nu ... moet je hem zien lopen over dat basketveld, gespierde atletische beer ... Ik ben blij dat we zondagmorgen afzakten naar Baasrode om hem te zien schitteren op zijn verjaardag, foto- en filmcamera bij de hand.
De eerste maal sinds lang onder de mensen ook ... Bevrijd en rustig, gewoon zoals ik ben, wie ik ben.
Maar fier als 'n gieter, ... een trotse papa.
Ik ben er -tè- lang niet geweest voor mijn kinderen, en als ik er dan al eens was, was ik misschien 'onbereikbaar' omwille van vermoeidheid, boosheid ... of wat dan ook ... Maar ik herleef, en herbegin.
Ik raap mijn vaandel op en zal het moedig, met opgeheven hoofd verder dragen in dit leven ... in het leven zoals ik ben, en zal blijven ... nederig en dankbaar.
Liefdevol, vriendelijk en begripvol ... zoals het 'n vader en man past.
Het verstand komt met de jaren ... ik hoop voor mijn zoon dat hij er -net als zijn vader- géén 30 jaar moet op wachten, en dat hij iets leert uit mijn fouten, en mijn "fout" bestaan.
18. Vandaag is het de beurt aan zijn trouwe knuffelvriend, Pooh beer ... zijn Poohke, verknocht voor het leven ... hij ligt wel nog altijd in mijn bed hoor, papa ... liet hij zich afgelopen week ontvallen.
Knuffelen zal hij hem niet meer doen -ik denk dat hij intussen beet en weet heeft dat er leukere "knuffels" zijn-, en aan Pooh's oortje friemelen ook niet meer ... laat staan met zijn Poohke tegen zijn neusje wrijven ! Exact 18 jaar geleden werd het zijn beste maatje ...
Poohke ... Hoe vaak heb ik met dat Nicholasje in alle vroegte niet naar Poohke gekeken, de tekenfilm dan ... honderd ... minstens ..., terwijl hij naarstig zijn flesje melk leegdronk. Soms zo heftig dat de lege fles half gevuld was met luchtbellen ...
Hoe vaak bleef hij zo gefocust kijken naar Pooh, Janneman Robinson, Knorretje en Iejoor ... terwijl hij met gestrekte arm zijn flesje aanreikte met 'n korte boodschap ... "nog menkje" ...
Dat was de codetaal, het signaal voor vader om nog 'n kwartflesje melk op te warmen, ter verzadiging van zijn bolle buikje en die vertederende blik ...
Kinderen worden groot, en dat is maar best ook, maar de vele mooie herinneringen houden ons jong.
En het brengt, samen met zoveel andere kleine dingen, lente in mijn hoofd.
Spring is in the air ... "why should I ...", grapte Urbanus ... Wel, ik zeg het je ... omdat het de moeite is en loont, het leven is mooi ... en het wordt de komende weken nog veel mooier ...
De kievit is terug in 't land, speels en goedlachs ... bevrijd en vol moed ... Laat de zon maar schijnen en de lente knallen ...