vrijdag 4 oktober 2013

Gebedsstonde

4 oktober 2013.
Geen flauw benul wat er zich vandaag in de geschiedenis afspeelde. Anderlechttrainer Van den Brom is jarig, zag ik zonet op Gezichtsboek, maar of dat nieuws is ? Laat staan geschiedenis. Hopelijk is Anderlecht voor hem weldra geen geschiedenis ...
Maar goed, tot daar mijn gefaalde aanzet voor deze blog. Tja. Laten we de dag es beginnen met 'n gebedsstonde wat dacht je daarvan ? Geen religieus gemekker, nee ... 'n spirituele, zinvolle overpeinzing.
Ik maakte met deze overpeinzing voor het eerst kennis bij m'n vertrek uit Brussel naar Brighton, toen ik werkzaam was bij 'n grote Amerikaanse multinational, actief in de financiële dienstverlening. Het was 'n Parijse kollega, Pascal, die het me -bij wijze van afscheid- via het interne GEMS-mailsysteem doorstuurde: the Serenity prayer ... van één of andere Amerikaanse theoloog Niebuhr (1892-1971):

Grant me the serenity to accept the things I cannot change, 
Courage to change the things I can,
Wisdom to know the difference.

De kievit is 'n tijdje gaan vliegen ... Figuurlijk dan, want met mijn "vertige" zou het letterlijke niet goedkomen ! Het laatste pennentrekje, nou ja die pen is ook slechts 'n verzinsel ..., dateert alweer van ruim 2 weken geleden. 'n Luchtledige pauze betekent niet altijd windstilte ... Ook nu niet.
Enkele moeilijke dagen na de betere, eigen aan depressie en burn-out zeker ? Confrontatie met het werkelijke en onomkeerbare, het tastbare, hoe weinig ook ... is niet altijd hoopvol of hoopgevend ... Daarom ook 'n mindere periode, energiemeter op het absolute minimum, onafgezien van mijn fietstochtje naar Lieve, + 30 km over berg en dal ... Moedig, al vond ik hetzelf !
Maar ja, dan was er die andere afspraak, en dat was toch 'n ander paar mouwen ... En die mouwen dacht ik weer te vinden bij 'n aantal oude vrienden ... Maar zoals ik reeds in 'n vroegere editie noteerde, bij oude en foute vrienden kom je vaak bedrogen uit ... En dus heb ik ze 'n schup gegeven, eikels ! Eikels, ja ... de herfst is begonnen en dan vallen de eikels, toch ?

Dus de kievit is weer in 't land ... en op 'n keerpunt in zijn lange vlucht, geen vluchten, nee ... maar de lange vlucht naar herstel ... Herstel dat gaat over grenzeloosheid en controle, beperkingen, verscheurde gevoelens, falen en mislukking, niet meer kunnen of willen ... , het verleden, mijn verleden ...
69 Tinten Grijs zouden heel bleek verkleuren bij dergelijk verleden :-) ... mijn verleden en falen, schuldgevoelens, schaamte, ... en zoveel meer ...
Maar ook mijn toekomst, dé toekomst, onze toekomst ...
Gelukkig ben ik niet alleen en heb ik de meest knappe, sterke, verleidelijke, intelligente, pientere, charmante, onweerstaanbare, begripvolle en vergevingsgezinde vrouw naast me staan, aan m'n zijde.
Elke dag weer, telkens opnieuw, keer op keer ... na m'n zoveelste inzinking, na m'n zoveelste black-out, na m'n zoveelste huilbui, na m'n zoveelste scheldtirade ... omdat ik de waarheid en het verleden niet aankan noch aanvaard. En telkens weer, stuwt en duwt ze mij, richting uitweg ... De weg naar de waarheid, het licht en het leven ... De weg naar de toekomst ...
Vakkundig begeleid door 2 specialisten, medicatie en overpeinzing en begeleiding.

Het moment van overpeinzing ... een moment van "gebed" ...
Maar om dat ten volle te kunnen bevatten moet ik nog extra watertjes doorzwemmen en verder op weg gaan, accept the things I cannot change, courage to change the things I can ... wisdom to know the difference.
Zowel die accept, courage als wisdom ontbreken me vooralsnog. Maar het zicht en de focus begin stilaan helder te worden. Ik moet mijn Canon-dvd nog enkele malen herbekijken om écht goed te beseffen wat én wanneer én hoe, sluitertijden, belichting en filmgevoeligheid ...
Is in mijn hoofd exact hetzelfde, ik moet opnieuw leren mijn beeld scherp te stellen ...
Aanvaarden, berusten en dankbaarheid. Dat zijn de kernwoorden.
Die dankbaarheid zal het eerste lukken, en in eerste plaats dankbaar om ZIJ, ZIJ zal me sub-blogjes helpen aanmaken, om 'n dagelijkse positieve gedachte of herinnering te posten, als 'n soort kalender, 'n jaar lang.
En 'n culinair sub-blogje met gerechten, tips, reviews en foto's ... De passie omzetten in meer hobby, met behulp van de nieuwe EOS100D, ter vervanging van onze gecrashte EOS5000.

Dankbaar ook omdat ik 'n oude, 'n goeie vriend heb weergevonden, en ik veel met hem zal kunnen overwegen, bespreken, mijmeren ... Om 'n andere reden zit hij ook op deze vlucht. Soms eenzaam, maar gelukkig vergezeld van 'n goeie partner.
En gebedsstondes op tijd en stond ...
Accept, courage en wisdom.
Aanvaarden, berusten en dankbaarheid.
En de kievit ? Die vervolgde zijn vlucht, naar herstel én toekomst !

Tot ... Kievit ;-)

"Als je door de Nacht gaat, zonder één Ster, moe en alleen ...
Denk er dan aan dat Iemand, ver boven de wolken ... naar je Glimlacht."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten